Protetika

Fiksna

Što je to krunica , a šta most


Krunica je fiksni protetski nadomjestak koji pokriva krunu zuba dajući mu potpuni estetski dojam.

Most je konstrukcija kojom se premošćuje djelomično bezuba čeljust, u rasponu od jednog do nekoliko zubi, zavisno od rasporeda za nosača. Pacijent se može odlučiti za izradu nadomjestaka od jeftinijih kvalitetnih materijala odn. akrilata, pa sve do porculana odn. keramike. Danas se izrađuju lijevani nadomjesci, kruna ili most, na koje se veže izabrani materijal. Na zlato, čelik ili titanium mogu se vezati akrilati (kompoziti) ili porculan (keramika). Mi u svome radu primjenjujemo vrhunsku njemačku keramiku VITA ili po želji abrazivnu keramiku IVOCLAR-ovu iz Liechtensteina u kombinaciji sa navedenim metalima. Kod želje za jeftinijim materijalom kod fasetiranih krunica primjenjujemo VITA ZETU, odličan visokoestetski svjetlosno- polimerizirajući akrilat.

Kod želje za vrhunskom estetikom preporučamo bezmetalnu keramiku ili najnoviju kompjutorski dizajniranu Zircon keramiku, dizajnirane i izrađene pomoću računala i stroja sa automatskom obradom materijala bez doticaja ljudske ruke.


INLAY, ONLAY I OVERLAY


Danas postoji mogucnost da Vam umijesto plombe stavimo i trenutno najbolju kombinaciju bezmetalne keramike za inlay ili onlay. To isto radimo i uporabom zlatne legure. Oba su načina liječenja bolji i kvalitetniji od starih amalgamskih ispuna, kao i od novih kompozitnih. Upotrebom keramičkih metarijala se bolje čuva struktura zuba. Takvi su ispuni vrlo trajni, ali zbog složenosti procedure rada i nešto skuplji. Za one koji i ovdje traže najbolje imamo i Zircon inlay, onlay i overlay koji su dizajnirani i izrađeni pomoću računala i stroja sa automatskom obradom materijala bez doticaja ljudske ruke.


Ljuskice

Keramičke ljuskice - eng. Veneers


Keramičke ljuskice nazivaju se još i fasetama i eng. veneers, predstavljaju alternativu brušenju zuba za krunicu u slučajevima kada je problem kojem se pristupa estetski. Minimalnim brušenjem cakline zuba moguće je zamijeniti prednje vidljive plohe zuba keramičkim materijalom debljine 0,4 do 0,8 mm s izvrsnim estetskim rezultatom.

Osim iz keramike navedeno je moguće izvesti i direktno iz kompozitnog materijala (materijala od kojeg se izrađuju bijele plombe) u ustima, no to smatramo tek privremenim rješenjem jer je estetika takog nadomjestka daleko ispod onog keramičkog.

Nedostatak takvih zahvata je složena tehnika izrade i postavljanja, te relativno velika osjetljivost takvih radova na žvačne sile čime im se smanjuje trajnost u ustima. No usprkos tome vrlo su popularne - naručito u show busines-u i zapravo su one uglavnom baza za takozvane " hollywodske osmijehe".


Prednosti i nedostaci keramičkih ljuski


Velika prednost estetskih keramičkih ljuski nad krunicama je u potrebi za minimalnim brušenjem koje uglavnom ostaje u caklini (radi se o 0,4 do 0,8 mm). No to brušenje ujedno i diktira debljinu keramičke ljuske, a samim time i njenu osjetljivost.

Keramičke ljuskice nisu indicirane u slučajevima kada postoji krivi zagriz ili je zagriz takav da su pri kretnjama doljnje čeljusti u stranu prednji zubi u prejakom kontaktu - npr. u određenim slučajevima jakog preklopa donjih i gornjih zubi ili kod bruksizma. U tim slučajevima njihova trajnost u ustima je mala. Zbog svoje osjetljivosti ne smatramo ih osobito trajnima - već se računa da je njihov vijek trajanja oko 5 godina no može biti i duži. Keramičke ljuskice svoju punu čvrstoću postižu tek nakon kemijskog svezivanja na površinu zuba. Pošto je sam postupak vrlo osjetljiv npr. na vlagu ali i kompliciran postoji opasnost od kontaminacije radnog polja i posljedičnog otpadanja ljuske obično u prvih 24 sata nakon postavljanja. Moguća je i preosjetljivost na sastojke ljepila (adheziva) kojima se keramička ljuska pričvršćuje na zub.
Mobilna

Totalna - potpuna proteza


Totalna proteza nadomjesta nedostatak svih zuba. Izrada ovisi o anatomskoj građi celjusti, sto se formira nakon vadenja zuba. Moze biti potpuna akrilatna, akrilatna IVOCAP ili metalna WIRONIT proteza.


Parcijalna - djelomična proteza


Parcijalna proteza nadomjesta nedostatak od nekoliko zubi. Izraduje se ako ne postoji mogucnost izrade mosta ili ako se pacijent odluci na jeftiniji nadomjestak. Moze biti potpuna akrilatna, akrilatna IVOCAP ili metalna WIRONIT proteza. Moguce su proteze "bez kvacice", sto se sidre odnosno pricvrščuju pričvrscima (etečmenima) ili npr. teleskopima ili dolder prečkama koji su nevidljivi oku, a olakšavaju nošenje proteza.


Reparatura - popravak puknutih proteza


Osim izradbe novih proteza ponekad trebamo postojece proteze popraviti ili izvrsiti neke promjene kako bi nam one bolje sjedile u usnoj supljini. Svi prepravci i popravci proteza mogu se vrsiti i kod nas uz podizanja istog dana kad su i donesene.