Često postavljana pitanja

Da li će boljeti?


Vrlo malo ili nimalo će boljeti bilo koji zahvat, jer koristimo najnovije generacije anestetika. Čak i komplicirana vađenja nisu bolna tokom zahvata.
Zašto zub najviše boli na večer?
Bol je izazvan pritiskom na živčane završetke unutar pulpe («živca») zuba. Bol najprije nastaje kada karijes prodire duboko u zub i približi se pulpi zuba. Najviše se osjeća bol na večer kada je tijelo u mirovanju te više krvi dolazi do bolnog područja pojačavajući pritisak na živce. Naročito se pojača bol ukoliko se počinje stvarati gnoj u pulpi te tako još više pojačava pritisak na živce.


Koje su posljedice neliječene upale živca zuba?


Bakterije koje su prodrle sa karijesom u pulpu zuba izazivaju raspadanje tkiva pulpe i razmnožavaju se. Kod jače upale stvara se gnoj koji se širi izvan korijena zuba i razara kost. Ukoliko se ne lijeći, ova upala može dovesti i jačeg otoka koji je vidljiv na licu i može izazvati ozbiljne probleme. Ponekad, ako je upala slaba, može nastati kronični oblik upale sa stvaranjem granulacijskog tkiva oko vrha korijena (granulom, cysta).


Da li ću dobro izgledati?


Mi se trudimo da napravimo najbolje rješenje za svaku situaciju. Više puta se rade probe dok ne napravimo najbolje funkcionalno i estetsko rješenje.


Koliko će to trajati?


Popravke i liječenje zubi vršimo brzo jer koristimo najnovije svjetske metode ispuna i liječenja. Protetski zahvati mogu trajati od 2 do 30 dana zavisno o kompleksnosti situacije. Vlastiti zubotehnički laboratorij omogućuje vrlo kratke rokove.


Koliko dugo mogu ovo odgađati?


Pacijentima i nama lakše je riješiti bilo koji problem dok je u začetku te svako odlaganje samo otežava i poskupljuje bilo koji zubni problem.


Koliko će to koštati?


Moderna stomatologija je kao i naša svakodnevnica: Kvaliteta i trajnost sve više koštaju! Što je stanje u usnoj šupljine lošije, potrebno je više truda i rada za sanaciju. Cijena svakog zahvata se uvijek dogovori prije početka rada. Mi nismo najjeftiniji ali niti najskuplji u gradu. Trudimo se da dajemo vrhunsku uslugu za prihvatljivu cijenu.


Kako je pacijent zaštićen od uzajamnih infekcija?


Koristimo jednokratne čaše, sisaljke, rukavice, jednokratne igle, jednokratne anestetike. Vrši se dezinfekcija radne površine poslije svakog pacijenta. Imamo dovoljno instrumenata tako da se isti ne koristi više puta u istom danu. Na kraju svakog radnog dana se vrši sterilizacija svih instrumenata.


Da li preporučamo mijenjanje amalgamskih ispuna?


Smatramo da ima puno boljih materijala za ispune od amalgama (vidi tekst o amalgamu!). Ne insistiramo na mijenjanje dobrih amalgamskih ispuna nego samo loših ispuna.


Da li opasno se zračiti u trudnoći?


Treba izbjegavati RTG zračenje u trudnoći, pogotovo prva tri mjeseca. Moguće je nakon 4. mjeseca trudnoće snimati zube, ali samo ukoliko je nužno.
Da li je uopće preporučljivo učestalo slikati zube!

RTG snimanje sa najnovijim RTG aparatima pri 60-70 KV snage nema opasnosti za organizam jer je područje ozračenosti vrlo malo i vrlo kratko (0,10 do 0,50 dijela sekunde). Više ste izloženi štetnim zračenjima na ljetnom suncu zbog ozonske rupe.


Što je to biokompatibilnost?


Svi metali koji se koriste u organizmu ili ustima moraju biti biokompatibilni, kako ne bi izazivali imuno odnosno alergijske reakcije organizma. Posljednjih nekoliko godina sve više dolazi do pojavljivanja raznih promjena u ustima kao posljedica alergijskih reakcija na neki metal. Razloge tome je što se zbog vrlo skupog zlata, nastoje pronaći legure za zubne krunice i proteze prihvatljive cijene. Na tržištu postoje cijeli nizovi takvih legura. Međutim, postepeno se otkrivaju mogući štetni metali u tim legurama kao npr. Berilij ili Nikal. Za Nikal je veliki problem u tome što je taj metal relativno jeftin i lako tehnološki za obradu. Zbog toga se i koristi u niz predmeta u svakodnevnom životu kao npr. bižuterija, ključevi, kvake vrata itd. Ovaj problem je sve učestaliji jer, iako su ti isti metali u upotrebi i 40-tak godina, ljudski organizam, je zbog sveukupnog zagađenja naše okoline, počeo stvarati alergijske reakcije na neke metale.

Neki zubi su mi vrlo osjetljivi na hladno!

Osjetljivost može biti uslijed kvara zuba. Tada je potrebno sanirati kvar. Ponekad je zub osjetljiv bez vidljivog kvara, naročito u području korijena. U tom slučaju se treba ili popraviti taj dio korijena ili premazati sa specijalnim sredstvima. Ponekad je dovoljno koristiti zubnu pastu za “osjetljive” zub.


Treba li izvaditi mliječne zube?


Mliječni zubi će sami ispasti prilikom izbijanja stalnog zuba. Mliječni zub je potrebno izvaditi ukoliko je stalni zub izbio iza mliječnog te je mliječni još čvrst. Mliječni zub je potrebno izvaditi ukoliko je uzrok čestih gnojnih upala.


Kada je najbolje da dijete prvi put posjeti stomatologa?


Najbolje vrijeme da dijete posjeti stomatologa je sa otprilike 3 godine. Potrebno je i nekoliko puta posjetiti ordinaciju bez da se vrše ikakve intervencije na zubu! Na taj način će stomatolog djetetu postati prijatelj i dijete će imati povjerenje u njega. Tek kada dijete stekne povjerenje u stomatologa mogu se vršiti manji popravci. Bolne zahvate ili čak vađenja zuba treba izbjegavati koliko je god moguće.


Imam problem sa suhim ustima. Što mi je činiti?


Slab dotok sline može biti posljedica nekih bolest, menopauze, nuspojava nekih lijekova (antidepresivi, antihistaminici, diuretici). Suha sluznica je ranjiva i češće se upaljuje. Savjet je da se uzima hrana koju treba duže žvakati, koja sadržava više bjelančevina i povrća. Treba izbjegavati jako slano ili začinjenu hranu. Mogu se ispirati usta sa čajem od kamilice i kadulje (žalfije). Ako duže vrijeme imate suha usta svakako posjetite svog stomatologa, ali i liječnika!


Imam loš zadah. Što mi je činiti?


Loš zadah može biti od lošeg stanja zubi (puno karijesa). Potrebno je temeljito sanirati zube. Zadah može biti i od gnoja kod parodontoza (sanirati parodontozu). Zadah može nastati uslijed bakterijskih ili gljivičnih upala sluznice usta i jezika. Pojačajte higijenu i ispirajte usta sa tekućinama za dezinfekciju usne šupljine. Zadah može biti i od problema koja mogu biti u jednjaku i želudcu. Posjetite svog liječnika!


Stalno imam “žvale”. Kako ću to izliječiti?


Kutovi usana su, zbog stalno prisutne sline, često podložne upalama. Jačim otvaranjem usta, puca sluznica što je bolno. Uzroci upale su nečiste ruke (djeca), nečisti pribor za jelo i čaše, nedostatak vitamina B2, gljivica kandida, poremećen odnos gornje i donje čeljusti (spušteni zagriz). Liječi se antibiotičkim mastima. Potrebno je sanirati protetsko stanje zubi ili zamijeniti dotrajale stare proteze.


Često imam AFTE. Što mi je činiti?


Uzrok afta nije razjašnjen. Glavni uzroci su: loša higijena usta, hormonalni poremećaji. stres i napetost. Afta je zapravo puknuće sluznice gdje ubrzo dolaze bakterije koje izazivaju upalu te je cijelo područje vrlo bolno. Potrebno je voditi dobru higijenu usta. Ispirati sa tekućinama za dezinfekciju usne šupljine. Na samu ranu se stavlja antibiotička mast. Izbjegavati sve kiselo i jako slano ili slatko. Izbjegavati stresne situacije. Afta prolazi za 4 -7 dana.


Koliko mogu trajati kompozitni ispuni?


Možete očekivati mijenjanje sadašnjih ispuna svakih 8-10 godina. Trajnost vaših ispuna možete produžiti tako da: napravite redovite godišnje kontrole kod stomatologa (barem 1 put godišnje),održavate redovito oralnu higijenu, izbjegavajte puno šećera i jako kiselu hranu, prestanite pušiti.


Koliko mogu trajati krunice i mostovi?


Krunice imaju trajnost i do 20 godina. Međutim, stalno se događaju promjene na zubima, zubnom mesu i kostima čeljusti. Uz redovite preglede, dobro održavanje i pažnja kod žvakanja optimalno trajanje krunica i mostova je 10-12 godina.


Koliko mogu trajati proteze?


Proteze (totalne i parcijalne) mogu trajati od 3 do 8 godina. Često traju i duže. Međutim, zbog promjena ležišta proteze (sluznica i kost čeljusti) dolazi do sve težeg korištenja starih proteza te je potrebno ih zamijeniti.


Kolika je garancija na vaše usluge?


Garancija ovisi o stanju čeljusti zuba i parodonta a najviše o redovitim pregledima i pravilnom održavanju oralne higijene.